Ételízesítő házilag

Hozzávalók:40 dkg sárgarépa;
20 dkg fehérrépa;
20 dkg karfiol;
30 dkg kaliforniai paprika;
30 dkg zeller;
30 dkg paradicsom;
1 nagy csokor petrezselyem;
1 nagy csokor zellerzöld
20 dkg hagyma

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk 20 dkg sót, megkeverjük és kis üvegekbe rakjuk. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!
2. Ha nyáron készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon aszaljuk.
3. A tepsit a sütőbe tesszük, és úgy aszaljuk meg.
4. Aszalógépbe rakjuk a zöldségkeveréket, és úgy szárítjuk.

Amikor kész a szárítás, befőttes üvegbe tesszük, és lezárjuk. Sokáig eláll, bátran használhatjuk, amíg el nem fogy.
Mindkét verziót (sütőben aszalt és nyers) kipróbáltam, a nyers verziót kényelmesebb volt használni, mert nem csomósodott be.
Egyébként lehet kapni kész zöldségkeveréket, akár só nélkülit is, a saját annyiban jobb, hogy ízlésünkhöz igazíthatjuk az arányokat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése